Hoosbuien in de vijver, kan dat kwaad?Veel neerslag in vijverRegelmatig hebben we in Nederland en België te maken met flinke hoosbuien. Er valt dan in korte tijd een grote hoeveelheid regen. Kan dit kwaad voor de vijver? In dit artikel bekijken we, wat het gevolg is van (veel) regen. Wat zijn de effecten voor het vijverwater, de waterplanten en het biologisch evenwicht in de vijver? WaterhardheidEen vijver waarin de zuurstofplanten goed groeien, blijft helder en heeft weinig last van alggroei. Zuurstofplanten hebben voor hun groei hard water nodig: water waarin mineralen zoals calcium en magnesium zijn opgelost. Wanneer deze mineralen onvoldoende aanwezig zijn, loopt de groei van de zuurstofplanten in de vijver terug. Het gevolg hiervan is, dat de vijver gevoeliger wordt voor alggroei. Dit kunnen draadalgen zijn, maar ook zweefalgen. Deze laatste soort maakt het vijverwater groen en troebel. De belangrijkste oorzaak dat in een vijver de waterhardheid terugloopt, is invallende regen. Regenwater is extreem zacht. Hoe meer regen er in de vijver valt, des te sneller zal de waterhardheid teruglopen. Veel vijvers krijgen, door grote neerslagsommen in korte tijd, dan ook een te lage waterhardheid.
SymptomenDe waterhardheid wordt uitgedrukt in twee getallen: de GH-waarde en de KH-waarde. Deze twee waarden geven aan, hoeveel minerale stoffen er in het vijverwater zijn opgelost. Wanneer in een vijver de GH- en KH-waarde onder de zes dalen dalen, is dit een signaal dat de waterhardheid te laag is geworden. In een vijver met een te lage waterhardheid loopt de groei van zuurstofplanten terug. Het gevolg is, dat deze planten niet langer alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Deze voedingsstoffen (stikstofverbindingen) blijven achter in het vijverwater en zorgen voor alggroei. In tegenstelling tot zuurstofplanten kunnen algen namelijk wel goed groeien in zacht water. Wanneer er in deze situatie niet wordt ingegrepen, dan zullen na een tijdje de zuurstofplanten afsterven en zal de vijver last krijgen van algenbloei. Het is daarom belangrijk, om de waterhardheid op tijd weer op het juiste niveau te brengen. Dit voorkomt het troebel worden van de vijver. Waterhardheid verhogenDe waterhardheid van het vijverwater kan verhoogd worden, door hieraan minerale stoffen (in de juiste verhouding) toe te voegen. Dit zorgt ervoor, dat de zuurstofplanten weer beschikken over de juiste mix aan mineralen om goed te kunnen groeien. Je voegt minerale stoffen aan de vijver toe, door deze te behandelen met een zogenaamde hardheidsverbeteraar. Hardheidsverbeteraars zijn er in twee soorten: snelwerkende en langzaam werkende. Snelwerkende middelen, zoals GH-Extra en KH-Extra, verhogen de waterhardheid na toediening direct, maar zijn ook weer relatief snel (na enkele weken) uitgewerkt. Een langzaamwerkend middel, zoals Mineral Clay, heeft juist een aanlooptijd van enkele weken, maar houdt daarna de waterhardheid tot circa een half jaar op het juiste niveau. Een combinatie van snelwerkende en langzaamwerkende hardheidsverbeteraars is daarom ideaal: hiermee is de hardheid snel én langdurig op peil. In onze webshop vind je de volgende hardheidverbeteraars:
|
|
© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt. Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen. |
|